Op de wachtlijst voor een longtransplantatie
Eurotransplant is een organisatie die verantwoordelijk is voor de verdeling van donororganen in een aantal Europese landen. Elk land heeft zijn eigen wachtlijst. Eurotransplant beheert deze wachtlijsten. De arts van het longtransplantatieteam meldt je aan voor de wachtlijst van Eurotransplant. Op het moment dat Eurotransplant deze gegevens heeft ontvangen, kom je op de landelijke wachtlijst van de Nederlandse Transplantatie Stichting.
Lung Allocation Score (LAS)
Iedereen vanaf 12 jaar die op de wachtlijst staat voor een longtransplantatie krijgt een score, de Lung Allocation Score (LAS). Dit is een score tussen 0 – 100. Een score van 100 is de maximale score. Je staat dan bovenaan de lijst als er een geschikte donorlong is. Als toevallig een andere patiënt ook een score van 100 heeft, dan krijgt de patiënt die het langste op de wachtlijst staat de longen. Een computerprogramma berekent jouw score nadat de arts een aantal gegevens heeft ingevoerd. Dat zijn gegevens over je medische toestand, uitslagen van bloedtesten en de score van een looptest.
Gegevens van de donor
Eenmaal op de wachtlijst van Eurotransplant en de Nederlandse Transplantatie Stichting kun je een oproep verwachten van het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat de periode die je moet wachten op een oproep van allerlei factoren afhangt. Een ingewikkeld computerprogramma koppelt de gegevens van alle patiënten op de wachtlijst aan de gegevens van de donor.
Belangrijk zijn:
- Bloedgroep
- Leeftijd
- Lengte
- Gewicht
- Longcapaciteit
- LAS score
Wanneer je op de wachtlijst staat voor longen en lever, alvleesklier of dunne darm, kun je een hogere LAS-score krijgen. Hierdoor ben je waarschijnlijk eerder aan de beurt. De arts moet dit aanvragen. Een team van artsen bepaalt of je een hogere score krijgt. Wacht je op hart en longen? Dan krijg je de organen toegewezen volgens het systeem van de harttoewijzing.
Krijgen kinderen voorrang?
Kinderen onder de 12 jaar krijgen automatisch de maximale LAS-score van 100. Als er donorlongen beschikbaar komen die passen bij een longpatiënt jonger dan 12 jaar, is deze patiënt het eerste aan de beurt voor een transplantatie.
Kan ik ook longen krijgen van een buitenlandse donor?
Ja. Nederland werkt samen in Eurotransplant. Daarbij zijn nog andere landen aangesloten waarmee we samenwerken. Dit doen we om mensen die snel longen nodig hebben te kunnen helpen. Als mensen heel dringend longen nodig hebben, kan het dus zijn dat de longen uit het buitenland komen. Er wordt wel rekening gehouden met een eerlijke uitwisseling tussen de landen.