Nierdonatie bij leven

Nierdonatie bij leven heeft voordelen voor de ontvanger. Maar een nier afstaan is nooit vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat u eerst meer weet over de voorwaarden, de risico's en de operatie.

Brochures donatie bij leven

Hoe werkt nierdonatie bij leven?

Allereerst moet u aan een aantal wettelijke voorwaarden voldoen. Ook moet u goed nadenken over uw besluit en alle risico’s. Weeg de voor- en nadelen goed af. Als u zich heeft aangemeld bij een transplantatieziekenhuis wordt u onderzocht om te kijken of u lichamelijk gezond genoeg bent om een nier te doneren en of u ook psychisch de gevolgen van de donatie aankan.

Lees meer over hoe u een nier kunt afstaan en of dit wel kan:

Aan wie kunt u doneren?

U kunt bij leven een orgaan doneren aan uw partner, aan een familielid of aan een onbekende. Als u uw nier wilt doneren, kunt u ook meedoen aan een speciaal cross-over programma. Met dit programma geeft u nierpatiënten op de wachtlijst, die moeite hebben met een vinden van een passende donornier, meer kans op een geslaagde transplantatie.

Lees meer over:

De operatie en nazorg

Om een nier te doneren moet u geopereerd worden. Deze operatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Na de operatie heeft u tijd nodig om te herstellen.

Lees meer over de onderzoeken, operatie en de nazorg bij nierdonatie leven.

Onkosten en vergoedingen

De overheid vindt dat u als donor niet allerlei kosten moet maken om een nier af te staan. Maar het is verboden om geld of kostbare cadeaus te ontvangen in ruil voor een nier of deel van uw lever. 

Lees meer over de onkosten en vergoedingen van donatie bij leven:

Laat u terugbellen door een deskundige

Heeft u vragen? Laat u terugbellen door een deskundige

Velden met een * zijn verplicht.