Jongeren: welke keuze maak jij?

Een keuze maken in het Donorregister

Jongeren krijgen op hun achttiende een brief met de vraag: Wil je orgaandonor worden of niet? Wil je meer weten over orgaan- en weefseldonatie voordat je een keuze maakt? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Een keuze maken in het Donorregister

Jongeren krijgen op hun achttiende een brief met de vraag: Wil je orgaandonor worden of niet? Wil je meer weten over orgaan- en weefseldonatie voordat je een keuze maakt? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

'Ja', 'nee' of 'geen bezwaar'? 

Je kunt verschillende keuzes doorgeven in het Donorregister. Maar als je zelf geen keuze invult, staat er ‘geen bezwaar’ bij jouw naam in het Donorregister. Dit betekent dat je organen gedoneerd kunnen worden als je overlijdt. Wil je dit liever niet? Dan kan je dat aanpassen. Hiervoor moet je een keuze doorgeven in het Donorregister. Je kan ervoor kiezen om geen orgaandonor te worden of om alleen sommige organen en weefsels te doneren. En je kan ervoor kiezen dat jouw familie de keuze voor je maakt.

Ontdek meer over orgaan- en weefseldonatie

Hoe werkt orgaan- en weefseldonatie?

Wie kan organen of weefsels doneren en wat gebeurt er dan precies? Hier lees je alles wat er gebeurt als organen gedoneerd worden.

Ontdek hoe orgaandonatie werkt

Wil je thuis met iemand praten over orgaandonatie?

Wel of niet je organen doneren? Het is best een moeilijke beslissing. Praten met familie of vrienden kan helpen bij het maken van je eigen keuze.

Ga met elkaar in gesprek

Werkstuk of spreekbeurt

Wil jij een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over orgaan- en weefseldonatie? Hier vind je alle materialen, zoals video’s, een quiz, stappenplan, poster en tips voor je presentatie.

Bekijk alles voor je werkstuk of spreekbeurt

Voor docenten: les over orgaandonatie

Informeer jongeren in de klas voordat ze hun keuze in het Donorregister doorgeven. Maak orgaan- en weefseldonatie bespreekbaar in de klas met de lessen op Donorwise.nl.

Bekijk de lesmodule

Uitgelicht

'Je kunt kiezen wat je doneert'

Ik heb niet alleen ‘ja’ gezegd omdat ik dingen van mijn moeder heb gehoord, maar vooral omdat ik er zelf over ben gaan lezen en mijn eigen gedachten wilde vormen.

Lees meer

Nee zeggen mag ook

Max staat met 'nee' geregistreerd in het Donorregister. 'Je hoort vaak: ik vind het eng, dus zeg ik maar nee. Maar ik heb er echt over nagedacht.'

Lees waarom Max 'nee' zegt

'Na mijn dood mogen ze alles van me hebben'

Mike Vissers (30) is graag onder de mensen. Bij zijn eigen vrienden. Maar ook in andere culturen. En als hij iemand kan helpen, zal hij dat zeker doen.

Waarom Mike 'ja' kiest