Lees voor

Donorbehandeling en vaststellen dood

Na het voeren van het donatiegesprek kan de orgaandonatieprocedure worden opgestart. 

Bij orgaandonatie zijn er twee procedures mogelijk:

  • DBD: Donation after Brain Death
  • DCD Donation after Circulatory Death 

In beide procedures gaat het over het stoppen van een medische behandeling die niet langer zinvol is. De patiënt heeft geen uitzicht meer op herstel.

DBD-procedure

Bij een DBD-procedure wordt de dood vastgesteld op grond van neurologische criteria. Als arts volg je hiervoor het hersendoodprotocol.

Tot het moment van de orgaanuitname is het belangrijk om de functie van de organen zo goed mogelijk te behouden of te verbeteren. Dit noemen we donorbehandeling. De overledene wordt naar de operatiekamer gebracht op het tijdstip dat vooraf is afgestemd met alle betrokkenen, onder wie de familie. Dit is enige uren na het vaststellen van de hersendood.

Formulieren invullen

Is de hersendood vastgesteld en is er toestemming voor donatie? Vul dan het hersendoodformulier en het donatieformulier in. Stuur beide formulieren mee naar de operatiekamer.

DCD-procedure 

De DCD-procedure kan opgestart worden als besloten is om de levensondersteunende behandeling van een patiënt te beëindigen. En als de hersendood niet kan worden vastgesteld. 

De periode tussen de switch-off en het overlijden van de patiënt (agonale fase) mag niet langer duren dan 1 tot 2 uur. Anders zijn de organen minder of niet meer geschikt voor transplantatie.

Nadat het hart en de bloedsomloop zijn gestopt volgt een ‘no-touch’ periode van 5 minuten. Pas na deze 5 minuten kan een intensivist de dood definitief vaststellen. De overledene wordt daarna direct naar de operatiekamer gebracht. 

Donatieformulier invullen

Als arts vul je het donatieformulier in en je stuurt dit mee naar de operatiekamer.

Vervolgstappen bij orgaandonatie

Modelprotocol

In het Modelprotocol vind je een uitgebreide omschrijving van alle stappen van een donatieprocedure. Bekijk de hoofdstukken: DBD-procedure en DCD-procedure.