Orgaandonatie: vijf professionals in beeld

Bij orgaandonatie en -transplantatie is een goede samenwerking is van levensbelang. In deze serie video's vertellen vijf professionals over hun rol bij orgaandonatie en wat hun werk zo bijzonder maakt.

Tip! Bekijk ook de videoserie over professionals weefseldonatie

1. Donatie-intensivist

Farid Abdo is als intensive care specialist werkzaam in het Radboud UMC. Hij behandelt patiënten die op de intensive care liggen. Als vastgesteld is dat een patiënt komt te overlijden, dan belt Farid met het Orgaancentrum om te vragen op welke manier de patiënt in het Donorregister staat. Is de patiënt donor? Dan zet Farid samen met de orgaandonatiecoördinator alles in gang om donatie mogelijk te maken. 

Donatie-intensivist Farid Abdo over orgaandonatie
Farid Abdo: "Je draagt bij aan zingeving voor de familie, omdat de donororganen het leven van andere mensen kunnen redden."

2. Orgaandonatiecoördinator

Maaike Sperber is orgaandonatiecoördinator. Haar werk start als er bijvoorbeeld een patiënt op de intensive care ligt die mogelijk in aanmerking komt voor orgaandonatie. Ze zorgt ervoor dat de donatieprocedure zo goed mogelijk verloopt. Ze verzamelt belangrijke gegevens van de patiënt die van belang zijn en begeleidt de familie tijdens het hele proces. 

Orgaandonatiecoordinator Maaike Sperber over orgaandonatie
Maaike Sperber: "Het is een mooie gedachte dat na een nacht werken er misschien wel 3 of 5 mensen kans hebben op een nieuw leven."

3. Allocatiemedewerker Eurotransplant

Josipa Penic is allocatiemedewerker en teamleider bij Eurotransplant. Als een orgaandonatiecoördinator een donor meldt bij Eurotransplant, dan gaan de medewerkers van Eurotransplant op zoek naar de beste match. Hierbij werken ze samen met 8 Europese landen om te voorkomen dat er organen verloren gaan. 

Josipa Penic is allocatiemedewerker Eurotransplant: wat houdt haar werk in?
Josipa Penic: "Er is een prachtige Europese samenwerking: een orgaan gaat soms wel 1500 kilometer de grens over."

4. Uitnamechirurg 

Mijntje Nijboer is transplantatiearts en ook werkzaam als uitnamechirurg in het LUMC. Als uitnamechirurg heeft ze af en toe dienst in de regio West-Nederland. Na een telefoontje om een orgaan uit te nemen, wordt Mijntje naar het ziekenhuis gebracht waar de donatie-operatie plaatsvindt. 

Uitnamechirurg Mijntje Nijboer over orgaandonatie en -transplantatie
Mijntje Nijboer: "Als team zijn we heel erg op elkaar ingespeeld!"

5. Transplantatiearts

Caroline den Hoed is maag-darm-leverarts in het ErasmusMC en als medisch directeur verbonden aan het levertransplantatieprogramma. Zij heeft een belangrijke rol bij de selectie van patiënten die in aanmerking komen voor een levertransplantatie. Na de operatie komen patiënten bij haar voor de controles.

Maag-darm-leverarts Caroline den Hoed over levertransplantatie
Caroline den Hoed: "Je ziet vooraf hoe ziek mensen zijn. Na de transplantatie kun je ze echt hun leven teruggeven."

Professionals bij weefseldonatie aan het werk

Er is ook een serie van vijf video's over professionals die bij weefseldonatie betrokken zijn. 

Video-serie over weefseldonatie