En dat is belangrijk. Want iedereen staat in het Donorregister, maar lang niet iedereen kent de keuze van hun dierbare. Daarom vraagt de NTS aandacht voor het donorgesprek onder de campagnetitel 'Vraag het gewoon!'.
Praten met naasten is belangrijk
Iedereen vanaf 18 jaar staat in het Donorregister. Maar wanneer een naaste (plotseling) overlijdt, weet je dan wat de keuze van deze persoon is? Door met elkaar in gesprek te gaan, voorkom je dat je dierbaren verrast worden, niet weten hoe je erin stond of moeilijke keuzes moeten maken terwijl ze al verdriet hebben. IC-arts Diederik Gommers zegt daarover: 'Voor alle partijen geeft het rust als je weet wat iemand zou hebben gewild. Ondanks de enorme emoties en verdriet die er heersen.' En donatie-intensivist Farid Abdo vertelt uit eigen praktijk: 'Een aantal weken na een overlijden op de IC hebben we een nagesprek met nabestaanden. Dan merken we dat mensen die op de hoogte waren van de donorkeuze daar beter op terugkijken. En dat het in de rouwverwerking kan helpen.'
De Week van het Donorgesprek
In de campagneweek wordt het praten met elkaar over orgaandonatie genormaliseerd. Directeur van de NTS Naomi Nathan: 'Orgaandonatie lijkt vaak een ver van je bed show. Maar het kan uiteindelijk iedereen overkomen. Stel dat je op de Intensive Care belandt en de arts in het ergste geval met jouw naasten in gesprek moet over jouw keuze in het Donorregister. Dan helpt het enorm als je thuis al eens samen hebt besproken hoe je erover denkt. Dat gesprek hoeft niet zwaar of spannend te zijn. De NTS moedigt dit gesprek aan.' De campagne is te zien in de media, op social media en in podcasts. In video’s vertellen artsen en nabestaanden wat het belang is van dit praten over orgaandonatie. Ook de ziekenhuizen in Nederland werken mee.