Lees voor

Wachtlijst en transplantatie van hartkleppen

Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in het hart in de goede richting stroomt. Als de hartkleppen niet goed werken, kan het hart het bloed niet goed door het lichaam pompen.

Bij hartklepdonatie wordt het hele hart uit het lichaam gehaald. Een arts of een uitnameteam van WUON (Weefsel Uitname Organisatie Nederland) neemt het hart uit. De kleppen kunnen gebruikt worden voor transplantatie. Hiernaast wordt er gekeken of bepaalde delen van de grote vaten van het hart (patches) ook gebruikt kunnen worden voor transplantatie. Deze patches worden gebruikt om bloedvaten van een patiënt te repareren.

De wachtlijst voor een hartklep

Patiënten die wachten op een hartklep wachten meestal op een specifieke klep die op dat moment niet beschikbaar is. Hierdoor ontstaat een zogenaamd 'relatief tekort' aan hartkleppen. In 2023 zijn er 128 hartkleptransplantaties uitgevoerd.

Toewijzen hartklep

Nadat het hart bij de donor is uitgenomen wordt het naar ETB-BISLIFE gebracht. Daar worden de kleppen uit het hart gehaald. De kleppen worden daarna beoordeeld, bewerkt en opgeslagen totdat de weefsels kunnen worden vrijgegeven en verzonden voor transplantatie. NTS is verantwoordelijk voor de toewijzing (allocatie) van vrijgegeven hartkleppen aan patiënten. De toewijzing hangt af onder andere van medische urgentie, leeftijd en regionale verdeling.

Lees meer over de Hartkleppenbank.

Ontvanger donorhartklep

De patiënten zijn vaak pasgeboren baby's met aangeboren hartafwijkingen en patiënten met acute ontsteking aan de hartklep, die met spoed een nieuwe hartklep nodig hebben. Een donorhartklep groeit niet mee. Kinderen hebben na een aantal jaar weer een nieuwe donorhartklep nodig.  

Operatie hartkleppen

Voor informatie over de operatie, risico's en herstelperiode bij een hartkleptransplantatie kun je bij je behandelend arts terecht.

Lees meer algemene informatie over de wachtlijst voor een weefseltransplantatie.