Waarom deze pilot?
Weefseldonatie is een complexe procedure. Met de invoering van de nieuwe donorwet op 1 juli 2020 en de bijbehorende Kwaliteitsstandaard Donatie, bleek er steeds meer behoefte aan ondersteuning bij weefseldonatie in het ziekenhuis.
Er was behoefte aan één professional die gespecialiseerd is in de procedure. Men gaf aan dat er vaak gebrek is aan kennis en routine in het uitvoeren van de donatieprocedure en het stellen van de donatievraag. Dit zorgt voor onvoldoende (na)zorg voor de nabestaanden en een laag toestemmingspercentage voor donatie. Daarnaast wordt door tijdgebrek bij de dienstdoende arts, weefseldonatie als een forse werkbelasting ervaren.
Taken weefseldonatiecoördinator
In de pilot waren alle verantwoordelijkheden rondom weefseldonatie bij één gespecialiseerde professional belegd, de weefseldonatiecoördinator (WDC). Een WDC houdt overzicht over de hele procedure: donorherkenning, raadpleging van het Donorregister, het donatiegesprek voeren met de nabestaanden, aanmelding van de weefseldonor bij het orgaancentrum en nazorg aan de nabestaanden.
Opzet
Tijdens de pilot maakten werd de invulling van de functie van WDC uitgevoerd door zorgprofessionals die al werkzaam zijn in het ziekenhuis. Deze zorgprofessionals kregen extra scholing en training om de rol als WDC volwaardig te kunnen uitvoeren.
De WDC-pilot startte in juli 2021 en is afgerond. Er waren drie pilotziekenhuizen: Medisch Centrum Leeuwarden (MCL), Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Haaglanden Medisch Centrum (HMC). De ziekenhuizen verschilden in hun aanpak. Zo werden in het MCL en het HMC alle weefseldonatietaken van de artsen overgenomen, in het UMCG alleen het aanmelden van de weefseldonor.
Voortgang
De WDC-pilot was succesvol in de deelnemende ziekenhuizen. Maar implementatie van een landelijke weefseldonatiecoördinator heeft nog veel logistieke en praktische uitdagingen. Er zijn nog onbeantwoorde vragen:
- Als de WDC de huidige aanmeldingen van weefseldonoren volledig overneemt: moet de WDC dan ook 24/7 inzetbaar zijn en kan dit binnen het huidige budget?
- Als er geen 24/7 beschikbaarheid is: wat betekent dit voor het uitnameteam van weefsels en de weefselbanken?
- Hoe krijgt een landelijk werkende WDC toegang tot een lokaal elektronisch patiëntendossier?
De NTS en het ministerie van VWS moeten deze vragen nog verder onderzoeken. Er moet bekeken worden of er een scenario is dat haalbaar is qua capaciteit en budget.