Lees voor

Pilot Vroegtijdige ondersteuning bij Orgaandonatie

In 2022 en 2023 voerde de NTS de pilot Vroegtijdige ondersteuning bij Orgaandonatie (VobO) uit. Vroeg contact met een orgaandonatiecoördinator (ODC) bleek succesvol. Vanaf april 2025 is dit de landelijke werkwijze. 

Aanleiding pilot

Orgaandonatie komt relatief weinig voor, waardoor het voor artsen een uitdaging is om ervaring en routine op te bouwen. Een orgaandonatiecoördinator (ODC) is expert op het gebied van donatie en transplantatie. De ODC werd meestal pas ingeschakeld na het donatiegesprek met de nabestaanden. In de pilot konden artsen al vroeg in het donatieproces ondersteuning krijgen van een ODC. We onderzochten of die eerdere steun helpt bij het herkennen van meer potentiële donoren. Ook wilden we weten of artsen zich hierdoor extra gesteund en ontzorgd voelen en of het een positief effect heeft op de begeleiding van nabestaanden.

Uitvoering

Tijdens de pilot belde een arts na het afgeven van een infauste prognose het Orgaancentrum voor raadpleging van het Donorregister. Het Orgaancentrum belde vervolgens de ODC. De ODC nam zo snel mogelijk contact op met de arts om de medische geschiktheid van de donor, juridische aspecten en de planning door te nemen. Ook bereidden ze het donatiegesprek voor en de optie om tijdens het gesprek te ondersteunen. De NTS heeft de pilot geëvalueerd en het ministerie van VWS geadviseerd om de werkwijze landelijk uit te rollen. Het ministerie heeft hier positief op gereageerd.

Nieuwe werkwijze landelijk ingevoerd

Sinds april 2025 is de VobO-werkwijze landelijk uitgerold. Stappen voor artsen van de acute as (SEH-artsen, intensivisten en neurologen) zijn:

  1. Infauste prognose? Bel het Orgaancentrum voor raadpleging
  2. Orgaancentrum brengt de arts direct in contact met een ODC 
  3. ODC biedt steun aan arts vóór het slechtnieuwsgesprek 

De omschrijving van de nieuwe werkwijze is opgenomen in de donatiestappen. > Donorherkerkenning organen

Materialen voor ziekenhuizen en artsen:

Bekijk ook: