Aan wie kan ik een nier doneren?

U kunt bij leven een nier doneren aan uw partner, kind, een ander familielid of aan een onbekende. U kunt om verschillende redenen doneren. Het kan zijn dat u gehoord hebt dat iemand in uw omgeving een nier- of leverziekte heeft en een nieuwe nier of lever nodig heeft. Ook kan u benaderd zijn door een patiënt met de vraag of u wilt doneren. Het transplantatieziekenhuis van de patiënt bekijkt dan of uw orgaan bij de ontvanger past. 

Sommige mensen doneren een nier omdat ze graag iets voor iemand willen betekenen. Het maakt dan niet uit wie de ontvanger is. Dit noemen we een altruïstische donor. De donor kan zich aanmelden bij een van de transplantatieziekenhuizen in Nederland.

Een donor kan ook meedoen aan het cross-overprogramma. Dit gebeurt vaak als de donornier niet geschikt is voor de ontvanger, aan wie de donor de nier had willen geven. Hiermee krijgt de nierpatiënt wel een donornier maar van iemand anders. De nier van de donor gaat dan naar een 'anonieme' ontvanger. Meedoen aan het cross-over programma zorgt ervoor dat er meer mogelijkheden zijn en vergroot de kansen voor nierpatiënten.

Aan wie kunt u een nier doneren?