Professionals over hun werk

Wat houdt professionals op het gebied van donatie en transplantatie bezig? Welke nieuwe ontwikkelingen zien zij in hun vakgebied? Lees de interviews en bekijk de video's.

Hoe voer je een cultuursensitief gesprek?

Ramzi Oulad Lmaroudia is geestelijk verzorger bij GGzE Eindhoven. Hij biedt bijstand aan een brede groep mensen. Hij vertelt waar je op moet letten als je onderwerpen bespreekt waar vanuit verschillende achtergronden anders naar gekeken wordt, zoals orgaandonatie. 

> Lees het interview met Ramzi

Ramzi Oulad Lmaroudia over het voeren van een cultuursensitief gesprek

Orgaandonatie in het VK: wat kunnen we leren van de Britten?

In het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn de afgelopen 10 jaar grote stappen gezet rond orgaandonatie. Een positieve cultuuromslag heeft geleid tot verhoging van het aantal orgaandonaties na overlijden. Dr. Dale Gardiner werkt als intensivist en vertelt over de ervaringen in het VK.

> Lees het interview met Dale Dardiner

Britse intensivist Dale Gardiner

Positieve ervaringen met pilot weefseldonatiecoördinator

Weefseldonatie is een complexe en tijdrovende procedure. Er was nog geen gespecialiseerde professional op dit gebied. In een pilot met 3 ziekenhuizen testten we de inzet van een weefseldonatiecoördinator (WDC). De ervaringen zijn erg positief.

> Lees de ervaringen van de 3 projectleiders

Renee Porta over WDC

Ervaringen met een nieuwe functie: OPTC

Sinds januari 2023 is er een nieuwe functie, de OrgaanPerfusionist - TransplantatieCoördinator (OPTC). De OPTC houdt zich bezig met de afhandeling van het orgaanaanbod en de machinepreservatie van donororganen. Hoe verloopt de invoering van de nieuwe functie tot nu toe? We vroegen het aan betrokken professionals.

> Lees de ervaringen

Claire van der Riet - OPTC

DCD-hartdonatie in Nederland: een nationaal succes

Ruim twee jaar geleden vond in Nederland de eerste hartdonatie bij DCD-donoren plaats. Dit heeft veel extra transplantaties opgeleverd. Transplantatie-artsen prijzen de hechte samenwerking tussen de verschillende centra en de efficiënte implementatie van de nieuwe techniek.

> Lees het interview met de transplantatie-artsen

Olivier Manintveld

Protocol Kind als donor: steun in acute situatie

Marion Siebelink is onderzoeker bij het UMCG. Ze promoveerde in 2013 op onderzoek naar orgaandonatie bij kinderen en is initiator van het protocol Kind als donor. In dit interview vertelt ze over de waarde van dit protocol in de praktijk.  

> Lees het interview met Marion Siebelink

Marion Siebelink (UMCG) over protocol Kind als donor

Hersendood - Zorgvuldigheid voorop

Over hersendood en het vastellen ervan laaien van tijd tot tijd discussies op. Dit kan leiden tot onrust en onduidelijkheid. Neuroloog-intensivist Michael Kuiper en neuroloog Rob Rouhl lichten dit toe en leggen uit hoe het hersendoodprotocol uitgevoerd wordt.

> Lees het interview met Michael en Rob

Neuroloog Michael Kuiper over hersendoodprotocol

Nieuwe kansen voor beschadigde organen

Bij orgaanfalen is donortransplantatie nu de enige behandeling. Maar er komen technieken aan om het eigen orgaan te vernieuwen. Hoogleraar Interne Geneeskunde Ton Rabelink schetst de stormachtige ontwikkelingen. ‘Weefsel kweken klinkt als science fiction, maar het gebeurt nu al.'

> Lees het interview met Ton Rabelink

Ton Rabelink over innovatie

Ervaringen met NovaNORD

Annemarie Visscher is donatiecoördinator in het ErasmusMC. Ze was lid van de klankbordgroep die meedacht over over de nieuwe versie van NovaNORD, een applicatie waarin data rondom overlijden in ziekenhuizen geregistreerd worden. Wat zijn haar ervaringen?

> Lees het interview met Annemarie Visscher

Annemarie Visscher

Een bedankbrief maakt de cirkel rond

Veel nabestaanden hebben behoefte aan een levensteken van iemand die een orgaan van hun dierbare heeft ontvangen. Steeds meer ontvangers schrijven een brief, vertelt orgaandonatiecoördinator Janneke Vervelde.

> Lees het interview met Janneke Vervelde

Janneke Vervelde

Advies op maat: medicatie-poli voor transplantatiepatiënten

Midas Mulder werkt als ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC. Hier is een speciale medicatiepoli voor levertransplantatiepatiënten, een uniek concept in Nederland. Midas vertelt wat de meerwaarde is van deze poli en hoopt hiermee ook andere zorgprofessionals enthousiast te maken.

> Lees het interview met Midas Muder

Midas Mulder - ziekenhuisapotheker

Professionals in de orgaan- en weefselketen

Bij orgaandonatie en weefseldonatie komt veel kijken. Een goede samenwerking is van levensbelang. In deze serie video's vertellen vijf professionals over hun rol in het donatieproces en wat hun werk zo bijzonder maakt. Bekijk de serie video's over: 

Meer voor medisch professionals