Hoe verloopt een DCD-hartdonatie?
Geen kans meer op herstel
Soms heeft iemand die op de intensive care van een ziekenhuis is opgenomen geen kans meer op herstel. Een team van artsen beslist dan samen om de behandeling te stoppen. De patiënt gaat dan overlijden. Artsen bepalen samen met de familie van de patiënt het tijdstip waarop de behandeling stopt. De patiënt gaat dan van het beademingsapparaat af. Als de patiënt daarna binnen 2 uur overlijdt, blijft orgaandonatie meestal mogelijk. De beslissing om te stoppen met de behandeling staat helemaal los van orgaandonatie.
Vaststellen van het overlijden
Als het hart is gestopt en de bloedsomloop is stilgevallen, moeten artsen altijd 5 minuten wachten voordat ze de dood kunnen vaststellen. Dit is nodig om zeker te weten dat het hart niet meer vanzelf begint te kloppen en dat iemand niet meer vanzelf begint te ademen. Pas na deze 5 minuten kan de arts met zekerheid vaststellen dat iemand is overleden.
Dat artsen 5 minuten moeten wachten nadat de bloedsomloop is gestopt, lijkt misschien vreemd. Zeker als wordt gezegd dat bij een hartstilstand de eerste 6 minuten van levensbelang zijn bij een reanimatie. Maar dat zijn heel verschillende situaties. Wanneer iemand onverwacht een hartstilstand krijgt en het bloed niet meer stroomt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er meteen weer zuurstof in het lichaam komt, bijvoorbeeld door reanimatie. Dit moet in ieder geval binnen 6 minuten, anders ontstaat er schade aan de hersenen.
Bij de 5 minuten ‘no touch’ bij orgaandonatie is er geen kans meer op herstel. Daarom stoppen artsen met de behandeling. Artsen mogen namelijk volgens de wet niet doorgaan met een medisch zinloze behandeling. Dit zou ook gebeuren als deze persoon geen orgaandonor zou zijn.
De donoroperatie
Zodra het bloed niet meer door het lichaam gaat, krijgen organen geen zuurstof. En worden ze minder geschikt voor transplantatie. Om ze zo geschikt mogelijk te houden, gaat de donor meteen na overlijden naar de operatiekamer. Dat betekent ook dat voor de familie of naasten het afscheid op dat moment maar heel kort is. Zij krijgen hierover vooraf goede uitleg, maar toch kan het moment voor sommigen moeilijk zijn. In de operatiekamer staat een team van artsen klaar om de donoroperatie te starten. Naast het hart zijn soms ook de nieren, lever, longen en alvleesklier nog geschikt voor transplantatie.