• Medische kosten van donatie bij leven

    9 juli 2019

    De zorgverzekeraar vergoedt de medische kosten donatie bij leven. Bij nierdonatie is dit tot 3 maanden na de operatie en bij leverdonatie tot 6 maanden na de operatie. Het gaat dan om de kosten van de voorbereidende onderzoeken, de ziekenhuisopname, operatie en de controles achteraf.

  • Reis- en verblijfkosten bij donatie bij leven

    9 juli 2019

    Als donor maak je kosten om van en naar het ziekenhuis te reizen. Ook degene die jou bijstaat, maakt kosten. Als je vanuit het buitenland komt, kunnen deze reiskosten behoorlijk oplopen.

  • Wachtlijst en transplantatie van oogweefsel

    9 juli 2019

    Het kan zijn dat je hoornvlies (cornea) ernstig beschadigd is door ziekte of een ongeval. Ziekten waarbij je voor transplantatie in aanmerking komt, zijn bijvoorbeeld keratoconus (je hoornvlies is ernstig uitgezakt) of gevorderde dystrofie van Fuchs (er zit veel vocht achter je hoornvlies).

  • Wachtlijst en transplantatie van nieren

    9 juli 2019

    De nieren zuiveren het bloed. Zij zorgen onder andere voor de verwerking en verwijdering van afvalstoffen en voor de afvoer van overtollig vocht uit ons lichaam. Wanneer de nieren niet goed werken, wordt het lichaam vergiftigd. Eén gezonde nier kan al het werk doen. Daarom krijgt de ontvanger van een donornier per transplantatie altijd maar één nier.

  • Wachtlijst en transplantatie van longen

    9 juli 2019

    Alles in ons lichaam heeft zuurstof nodig. Onze longen zorgen daarvoor. Het lichaam gebruikt de zuurstof om in het hele lichaam energie aan te maken. Hierbij komt koolstofdioxide, ook wel koolzuur genoemd, vrij als afvalproduct. Deze koolstofdioxide moet ook weer uit het lichaam gaan. Dit wordt ‘gasuitwisseling’ genoemd. Zo wordt de zuurstof uit de lucht opgenomen in het bloed en de koolstofdioxide weer afgegeven aan de lucht. De longen voeren beide processen uit voor het lichaam. De functie van de longen kan door veel oorzaken slechter worden, bijvoorbeeld door een longziekte. 

  • Wachtlijst en transplantatie van lever

    9 juli 2019

    De lever is een orgaan waar heel veel belangrijke stofwisselingsprocessen plaatsvinden, zoals de opslag van suikers en het maken van stollingseiwitten. Ook maakt de lever giftige stoffen onschadelijk. Hij produceert ook gal, dat zorgt voor een betere opname van vetten in de darm. Is de lever ziek, dan kan de lever zijn functie niet meer goed uitoefenen en kunnen giftige stoffen, zoals bilirubine en ammoniak zich opstapelen in het lichaam. Als er geen andere behandelingen meer zijn voor de zieke lever kan een levertransplantatie nodig zijn.