Terug naar het vorige niveau: Publicaties en naslag

Uitgelicht

  • Aandacht en empathie helpen naasten van donoren

    10 januari 2022

    Hoe ervaren nabestaanden het proces rond de donatie van organen of weefsel van een dierbare? Welke momenten zijn belangrijk, waar gaat het goed en wat kan beter? De NTS bracht de ‘reis’ in kaart die nabestaanden maken vanaf het moment dat hun dierbare overlijdt. Het leverde mooie inzichten op voor de praktijk.

  • Corneachirurg en medisch adviseur NTS Annemiek Rijneveld ontvangt bijzondere prijs

    11 oktober 2021

    Corneachirurg Annemiek Rijneveld heeft zaterdag 9 oktober op Europese Donordag de Hennie Völker-Dieben award ontvangen voor haar werk tijdens de COVID-pandemie. Deze waardering ontving ze vanuit haar rol als medisch adviseur van de NTS.

  • Europese Donordag: Coronapandemie had impact op donaties en transplantaties

    9 oktober 2021

    Anderhalf jaar Coronapandemie heeft ook veel impact gehad op het donatie- en transplantatie-programma. Wereldwijd daalde het aantal transplantaties, in sommige landen zelfs met 60 procent. In Nederland is gelukkig na een aanvankelijke daling van het aantal donaties en transplantaties dit jaar een goed herstel te zien. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) zet de cijfers op een rij in het kader van de Europese Donordag, waarmee jaarlijks aandacht wordt gevraagd voor het belang van orgaan- en weefseldonatie.

  • Educatieve Donorgame vergroot bewustzijn over orgaandonatie onder jongeren

    9 juli 2021

    In CORPUS ‘Reis door de Mens’ kunnen nu 230.000 jaarlijkse bezoekers, waaronder veel schoolklassen, de nieuwe educatieve donorgame spelen. Jongeren leren zo hoe orgaandonatie in de praktijk werkt. De game is ontwikkeld door de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) in opdracht van VWS om het bewustzijn onder jongeren te vergroten.

  • Eerste succesvolle DCD-hartdonaties (Heart-in-a-box) in Nederland

    6 mei 2021

    Artsen van het Erasmus MC, UMC Utrecht en UMC Groningen hebben de eerste DCD-hartdonatie-procedures in Nederland uitgevoerd. Het stilstaande hart van een overleden donor wordt buiten het lichaam in een machine geplaatst waar het weer gaat kloppen na toevoer van zuurstof en bloed. Vervolgens wordt het hart getransplanteerd.

  • Innovatiebeurs voor onderzoek naar immuuntherapie nierpatiënten

    5 februari 2021

    Immunoloog Sebastiaan Heidt van het Leids Universitair Medisch Centrum heeft de Innovatiebeurs voor gepersonaliseerde immuuntherapie voor transplantatiekandidaten gekregen, een innovatiebeurs van de Nierstichting. Heidt doet onderzoek naar een therapie voor hoog-geïmmuniseerde nierpatiënten, zodat hun kans op een donornier groter wordt.

  • Onderzoek naar hartactiviteit na het stoppen behandeling

    29 januari 2021

    Wanneer is dood ook echt dood? Om deze vraag te beantwoorden voerden de onderzoekers – onder andere van het Maastricht UMC+ – een groot internationaal onderzoek uit om onopgemerkte hartactiviteit na het vaststellen van de hart- en circulatiestilstand te identificeren. Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in NEJM en Medisch Contact besteedde er aandacht aan. 

  • Jaarcijfers 2020: daling donaties en transplantaties door coronapandemie

    19 januari 2021

    Door de coronapandemie is er een lichte daling (4%) te zien in het aantal transplantaties na overlijden in 2020 (733) in vergelijking met 2019 (770). Bij nier- en levertransplantaties door levende donoren gaat het om een afname van 25% (in 2020: 390, in 2019: 523). Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

  • Transplantaties gaan in tweede golf zoveel mogelijk door

    5 januari 2021

    Nog nooit stond de zorg zo in de aandacht als in 2020 door het coronavirus. Hoe heeft de transplantatiewereld de eerste coronagolf beleefd? En wat is er anders in de tweede golf? Zes medewerkers vertellen over hun ervaringen.

  • Donorregistratie: de meest gestelde vragen

    17 november 2020

    Van iedereen in Nederland boven de 18 jaar staat een keuze in het Donorregister. Wanneer een jongere 18 jaar is krijgt hij een brief met de vraag een keuze te maken en in te vullen in het Donorregister. Ook mensen die (op)nieuw in Nederland komen wonen krijgen deze vraag. In onderstaande vragen en antwoorden lees je meer over het invullen van je keuze, of het inzien en veranderen ervan.

Ga naar...