Belangrijkste resultaten
In deze video vindt u alle hoogtepunten en de belangrijkste cijfers uit 2019:
In deze video vindt u alle hoogtepunten en de belangrijkste cijfers uit 2019:
Hier leest u wat de NTS in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gedaan om publiek en professionals voor te bereiden op de komst van de nieuwe donorwet.
Een operatie waarbij iemand een donororgaan krijgt noemen we een transplantatie. Bekijk hieronder hoeveel transplantaties er in 2019 zijn geweest met organen van overleden donoren.
In 2012 is Jelger van der Weij uit Amsterdam een student met een bijbaan. Na wat vage klachten staat plotsklaps zijn wereld op z’n kop: hij heeft leverkanker. In 2015 krijgt hij een donorlever: de eerste van drie.
Bekijk hieronder hoeveel donorweefsels er in Nederland zijn gebruikt voor transplantatie bij een patiënt. We laten dit zien voor hoornvlies (cornea), hartkleppen, bot en huid.
Nieren en een stuk van de lever kunnen bij leven worden gedoneerd. Bekijk hieronder de cijfers over levende donoren.
Abigail is een gezonde 12-jarige puber die net op de middelbare school zit. Dat klinkt heel gewoon, maar daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. Als baby had ze een levertransplantatie nodig. Haar moeder Annemieke zei meteen: ze krijgt een stuk van mijn lever. Zo gebeurde het. Maar dat dit helemaal niet zo logisch was, ontdekte ze pas later
Bekijk hieronder de cijfers over de wachtlijsten voor een nier, alvleesklier, hart, long, lever en dunne darm. Sommige patiënten hebben meer organen nodig en staan op meer wachtlijsten. Het gaat om patiënten in Nederland.
*Dit getal staat niet voor patiënten. Soms wachten patiënten namelijk op meerdere organen en staan dan op meerdere wachtlijsten.
U ziet hieronder een overzicht van de uitgaven die de NTS in 2019 heeft gedaan.