Ervaringsverhalen

Lees de verhalen van patiënten, familie en nabestaanden. Hoe hebben zij de donatie of transplantatie ervaren? Dit zijn hun ervaringen.

Verhalen van ontvangers donororgaan

‘Ik dacht: een donororgaan is toch voor zíéke mensen?’

In 2012 is Jelger van der Weij uit Amsterdam een student met een bijbaan. Na wat vage klachten staat plotsklaps zijn wereld op z’n kop: hij heeft leverkanker. In 2015 krijgt hij een donorlever: …

Lees verder

‘Ieder jaar staan we stil bij het leven van Lenn en het overlijden van dat kindje’

Lenn (3) was nog maar negen maanden oud toen hij een donorhartje kreeg. ‘Een wonder’, vertelt zijn vader Robert Oostmeijer. ‘Want zulke kleine hartjes komen zelden of nooit beschikbaar.’

Lees verder

‘Het grootste cadeau is dat ik doodgewoon kan zijn’

Als Aranka (24) op 6-jarige leeftijd de diagnose van een hartspierziekte krijgt, staat het leven van haar en haar ouders op zijn kop. Klachten als vermoeidheid en een almaar verslechterende conditie …

Lees verder

Verhalen van nabestaanden

'Je kind verliezen, dat klopt niet'

In 2020 zat Kjell van 15 in een auto die tegen een boom klapte. Het ongeluk werd hem fataal. Zijn ouders Erica en Roland uit Lochem ervaren hun leven nu als doorgeknipt: dat ervoor en dat erna. Maar ze zijn er trots op dat Kjell zijn organen doneerde.

Lees verder

‘Het is een steun dat Tom anderen levenskansen heeft gegeven’

Op een avond begin 2020 liep de 40-jarige Tom fatale hersenschade op. Zijn moeder Elly wist zeker: als we hem hadden kunnen vragen of hij zijn organen wilde doneren, had Tom ja gezegd. 

Lees verder

'Als ik aan Frank denk, moet ik glimlachen'

Het is al een tijd geleden dat Ida haar man Frank verloor, maar de ‘film’ van wat er gebeurde staat nog op haar netvlies. Na een hersenbloeding konden ze niets meer voor Frank doen. Maar hij kon zelf nog wel iets doen: zijn organen en hoornvliezen doneren.

Lees verder

Meer ervaringsverhalen lezen?

Lees meer verhalen van mensen die met donatie of transplantatie te maken kregen. Je kunt een keuze maken uit onderwerpen zoals weefseldonatie, op de wachtlijst, donatie bij leven of de ervaringen van medisch professionals.

Jouw ervaring delen

Heb je een orgaan of weefsel ontvangen, sta je op de wachtlijst of ben je nabestaande van een donor? Vind je het belangrijk dat anderen jouw ervaringen kunnen lezen? Dan horen we graag van je.

Stuur een e-mail naar info@transplantatiestichting.nl.